Taštičky empanadas

09 / 05 / 2018

Recept na plněné taštičky empanadas

Plněné taštičky empanadas se jedí prakticky všude, kde se mluví španělsky. Jde o smažené nebo v troubě pečené taštičky naplněné nejrůznějšími náplněmi - masovými, sýrovými, zeleninovými...  Principiálně můžeme těsto na empanadas rozválet na plech, a připravit tak francozský koláč quiche. Pokud v náplni použijete spíše ingredience typické pro indickou kuchyni (římský kmín, zázvor, garam masalu...), máte indické samosy (samoosa).

Těsto má rádo při přípravě studenou vodu a alespoň třicetiminutový odpočinek v ledničce, než se pustíte do plnění.


Ingredience

  • 450 g hl. mouky (použijte klidně celozrnnou nebo půl na půl)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 120 g ztuhlého másla (nebo sádla, případně půl na půl), nakrájené na kousky
  • několik lžic velmi studené vody
  • lžička jablečného nebo vinného octa

 

Postup

Umíchejte v robotu těsto a postupně přilévejte po lžicích vodu tak dlouho, dokud nevznikne hrouda tužšího těsta.  

Zabalte do fólie a nechte v ledničce odpočinou alespoň půl hodiny.

Rozválejte na cca 5 mm plát, vykrájejte kolečka a doprostřed položte náplň dle svého přání.  Okraje potřete studenou vodou a spojte k sobě.

Dále buď pečte v troubě při 180 °C alespoň 20 minut dozlatova, nebo pár minut smažte v rozpáleném oleji.

 

Uchovávání

Pokud osvíceně děláte dvojitou dávku, můžete  zachráněnou část zamrazit.

Alternativně můžete do těsta přidat i vejce, těsto bude jemnější, ale vůbec  to není nutné. Křehké empanadas jsou vynikající tak či tak.

Zpět na výpis




 

 

Přihlásit k odběru novinek

Sami zvolte, o jakých tématech chcete být informováni.


Napište nám