Řezy se žloutkovou polevou

29 / 03 / 2018

Na Slovensku známé též pod názvem Jarné pečivo. Je to skvělý zákusek plný cukru a vajec, u nás doma se dělával při slavnostnějších příležitostech. Pokud místo ořechů použijete mák, získáte skvělý zdroj vápníku (něčím se ten cukr kompenzovat musí).


Ingredice na těsto

  • 200 g cukru krupice nebo krystal
  • 250 g tuku (typ Hera, máslo)
  • citronová kůra
  • 6 bílků, o pokojové teplotě
  • 200 mletého máku (alternativně ořechů, skvělé jsou vlašské)
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½  sáčku prášku do pečiva (cca 8 g)

Ingredience na polevu

  • 200 g práškového cukru
  • 6 žloutků

 

Postup

Zvlášť si vymícháme sníh z bílků o pokojové teplotě.

Smícháme odvážený mák a mouku spolu s práškem do pečiva, chcete-li nadýchanější řezy, sypkou směs prosijte, klidně několikrát.

Cukr, tuk a citr. kůru vymícháme do pěny - mixerem to trvá cca pět minut. Jemně vmícháme sníh a následně sypkou směs.

Vylijeme do vymazaného plechu a upečeme při 180 °C cca 30 až 40 minut. Koláč vyjmeme a necháme jej vychladnout.

Vyšleháme cukr se žloutky do bělavé hmoty, mixérem to trvá min. deset minut. Polevu rovnoměrně rozlijeme na koláč a necháme alespoň dvanáct hodin stranou, aby žloutková krusta ztuhla.

 

Uchovávání

Poleva na koláči vytvoří krustu a ten při pokojové teplotě vydrží min. pět dnů. Nikdy jej ale tak dlouho nevydržíte nesníst. Pokud Jarné pečivo nakrájíte na malé kousky, máte skvělé cukroví. 

 

Zpět na výpis




 

 

Přihlásit k odběru novinek

Sami zvolte, o jakých tématech chcete být informováni.


Napište nám