Müsli tyčinky na všechny možné způsoby

04 / 05 / 2018

Přehled receptů na müsli tyčinky, tedy sladkého snacku plného bílkovin, který je skvělý ke svačině, na výlety nebo kdykoli vydáváme hodně energie a potřebujeme něco, co nás nahodí a současně budeme energii uvolňovat postupně. Receptů na müsli tyčinky běhá po světě spousta, my dali dohromady jejich základní přehled. Jakou variantu si zvolíte, je na vás.

 


Základní princip müsli je jeden díl obilovin a jeden díl směsi oříšků a sušeného ovoce. Tyto dvě sypké směsi jsou propojeny vlhkou hmotou a upečeny. Po upečení nechte vychladnout a rozkrájejte. 

Ingredience

  • Obiloviny - nejčastější jsou ovesné či pohankové vločky, které doporučujeme mírně nasucho opražit.
  • Směs oříšků a ovoce - nahrubo nasekejte takové oříšky a semínky, jaké máte rádi. Vlašské, lískové ořechy, slunečnicová nebo sezamová semínka...  Ořechy a semínka také není na škodu před přimícháním opražit. Moc dobrý je v müsli tyčinkách kokos. Sušené ovoce výsledné müsli přirozeně osladí a dodá šťavnatost, nabízejí se rozinky, datle, brusinky...
  • Pojivová kompaktní hmota - možností je spousta, níže výčet spolu s jednotlivými způsoby přípravy.
  • Dochucení - špetka soli, skořice, kardamom, hřebíček... dejte takové koření, jaké máte rádi (a víte, že vám je budou jíst ostatní).

 

1. Pojivová kompaktní hmota 

  • 2 díly cukru
  • 1 díl vody
  • 1 díl másla

Všechny tři ingredience v hrnci nechte rozpustit a cca 3 minuty táhnout. Karamel nesmí prudce vařit, jinak by zhořkl. Také jej během vaření nemíchejte.

Vlijte do směsi vloček a oříšků, promíchejte a přeneste do máslem vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého pekáčku. Hmotu důkladně upěchujte a při 160 °C pečte cca 20 minut v zakrytém pekáči. Nechte vychladnout a po vychladnutí nakrájejte na kousky. Další možností je péct tyčinky ve speciálních formách na müsli tyčinky, pak stačí péct při 160 °C jen 12–15 minut.

Výhodou této směsi je její životnost, při běžné pokojové teplotě vydrží minimálně měsíc, nevýhodou množství cukru.

Tip pro vás: Chcete-li si ušetřit nervy při přípravách na jakoukoli větši akci, vmíchejte do této pojivové směsi kukuřičné lupínky, promíchejte, aby se každý lupínek obalil a směs lžicí nandejte do větších papírových košíčků. Pečte při 160 °C 12 až 15 minut. Po upečení vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Minimum času na přípravu a úspěch zaručen. 

 

2. Pojivová hmota

  • tekutější sladidlo - med, datlová pasta, ječmenný slad nebo javorový sirup
  • trochu másla nebo kokosový tuk 
  • hrst rozmixovaných ovesných vloček nebo hladké mouky (potřebujete lepidlo)

Na sporáku rozpusťtemáslo nebo jiný tuk, vlijte do směsi obilovin a ořechů, přisypte mouku a vmíchejte sladidlo.

Uhněťte kompaktní hmotu a opět upěchujte do tukem vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého pekáčku. Hmotu důkladně upěchujte a při 160 °C pečte 20–30 minut v zakrytém pekáči. Nechte vychladnout a po vychladnutí nakrájejte na kousky.

 

3. Pojivová hmota - asi nejzdravější a navíc vegan.

  • Lněné semínko povařené cca 5 minut ve vodě a rozmixované, na 100 g lněného semínka přibližně 1 dcl vody. Cílem je po rozmixování získat slizovitou pastu, která na pohled vypadá nevábně, ale pro lidský organismus a střevní mikrofloru je požehnáním. 
  • Sladidlo - cukr, med, březový cukr...

Rozmixované lněné semínko ve vodě a sladidlo spojte se sypkou směsí. V tomto případě doporučujeme, aby sypkou směs tvořilo chuťově hodně výrazné ovoce nebo ořechy (brusinky, sušené švestky apod.), případně dodejte koření (kardamom, skořice). Lněné semínko je totiž je chuťově trochu fádní.

Další postup se neliší od ostatních. Upěchujte do pekáčku, zakryjte vrchní částí nebo alobalem a pečte. V tomto případě pečeme déle, cca 20–30 minut.

Vychladlé nakrájejte, jednotlivé kousky zabalte do pečicího papíru a převažte ozdobným papírem nebo potravinářskou folií. 

Uchovávejte při pokojové teplotě, týden vydrží spolehlivě, v ledničce samozřejmě ještě déle.

 

4. Pojivová hmota - absolutně dietní, zcela bez cukru

  • pyré z ovoce, nejčastěji se používá jablečné pyré nebo rozmixovaný banán
  • trocha hladké mouky 

Opět vegan verze bez jakéhokoli cukru. V porovnání se sladkým karamelem ze směsi č. 1 nebo 5 je chuťově fádnější, takže radíme opět vylepšit přidaným kořením nebo chuťově výraznými ořechy. Moc dobrý je v této variantě kokos. 

Postup je opět totožný. Promíchat, pekáček, zakrýt, upéct při 160 °C cca 20–30 minut a vychladlé nakrájet. 

Nevýhodou této varianty müsli tyčinek je kratší životnost (do týdne) a na rozdíl od ostatních je musíme uchovávat v chladu ledničky.

 

5. Pojivová hmota - chuťově nejvýraznější

  • 2 díly cukru
  • 1 díl vody
  • 1 díl citronové šťávy

Sice je v této variantě müsli tyčinek cukr, ale citron dodá müsli tyčinkám výraznou svěží chuť, takže do základní směsi oříšků můžete propašovat i méně výrazné druhy, jako jsou sezam nebo lněná semínka. 

Cukr, vodu a citronovou šťávu nechte mírným varem - bez míchání - táhnout, dokud nezíská zlatavou barvu. Trvá to asi 10 až 15 minut.  Poté vlijte do směsi obilovin a oříšků a dál je to jasné.  Promíchat, pekáček, upéct při 160 °C cca 15 minut a vychladlé krájet. 

Tato směs, podobně jako směs č. 1, je trochu lepkavější, ale chuťově výraznější a nakyslá.  V tomto případě je lepší nedávat do směsi oříšků a vloček sušené ovoce, tyčinky by už byly příliš kyselé. 

Uchovávejte při pokojové teplotě, vydrží minimálně měsíc.

PS:  Ano, směs č. 5 je  tatáž cukrová pasta, kterou si ženy epilují nohy. 

 

6. Pojivová hmota

  • sladidlo - cukr, med...
  • ovocná šťáva - pomerančový džus, anasová šťáva...
  • mouka nebo rozmixované ovesné vločky

Toto pojivo má díky šťávě hodně tekutou konzistenci, proto je třeba dodat mouku, aby müsli tyčinky držely pohromadě. 

Smíchejte výše uvedené tři ingredience do tekuté směsi, konzistence by měla být podobná těstu na palačinky. Vlijte do sypké směsi ořechů a vloček a promíchejte.

Pokud jako sladilo použijete cukr, budou müsli tyčinky lépe držet pohromadě, protože cukr při pečení nejlépe karamelizuje, pokud použijete med, získáte spíše sypkou granolu  než pevné müsli tyčinky. 

Upěchujte do pekáčku, zakryjte vrchním dílem, pečte při 160 °C alespoň 30 minut, vychladlé nakrájejte.

 

Zpět na výpis




 

 

Přihlásit k odběru novinek

Sami zvolte, o jakých tématech chcete být informováni.


Napište nám