Klasické perníčky s medem

29 / 12 / 2017

Recept na medové perníčky

Tradiční perníčky, kde hlavní podíl zaujímají  med, mouka a vejce. Těsto, ze kterého upečete běžné perníčky i vykrájíte stavební díly na perníkovou chaloupku. Desítkami let ověřený recept na perník přímo od včelaře. Jedinečnou výhodou těchto medových perníčků je jednak absence tuku, takže perníčky vydrží velmi dlouho, a za druhé jsou už druhý den měkké


Ingredience

1 kg hl. mouky

360 g medu

460 g  prášk. cukru

6 vajec

3 rovné lžičky sody

perníkové koření (děláte-li si vlastní, kombinujte hřebíček, skořici, badyán, pepř, nové koření, trochu muškátového oříšku..., roztlučte nebo pomelte)

Bílková poleva – rozmixujte bílek s prosátým práškovým cukrem do takové konzistence, aby se poleva lehce táhla, když ji lijeme ze lžičky.

 

Postup

Těsto  umíchejte a za ideálních okolností je nechte v chladu odpočinout alespoň 24 hodin (nebo třeba týden). Těsto je dosti lepkavé, ale snažte se mouky přidávat co nejméně a podsypávat také co nejméně, čím méně nadbytečné mouky, tím jsou perníčky chutnější. 

Rozválejte na tloušťku cca 5 mm a vykrajujte tvary. Před pečením potřeme žloutkem. Pečeme na pečicím papíru při 180 °C (horkovzdušná trouba) zhruba 8 až 12 minut podle velikosti vykrájených tvarů. 

Po upečení zdobíme bílkovou polevou. 

 

Uchovávání

Chcete-li, aby perníčky nebo jakékoli cukroví odvlhlo, nechte je přes noc venku. Natáhne vzdušnou vlhkost a získá báječnou chuť.  Perníčky uchováváme běžně v zakryté dóze, samozřejmě v čím chladnějších podmínkách (třeba sklep), tím déle vydrží - ale moc dlouho zůstanou nikdy, jsou tak dobré, že je obvykle musíme spíš bránit, aby se nesnědly týž den, co se upečou.

Zpět na výpis




Přidej komentář





Povinné položky je nutné vyplnit

vysmátý usměvavý naštvaný mrkací zamilovaný prosebný zamračený vážný ok ko

 

 

Přihlásit k odběru novinek

Sami zvolte, o jakých tématech chcete být informováni.


Napište nám