Jollof - severoafrický pokrm plný zeleniny

23 / 01 / 2018

Jollof rýže patří mezi rychlé a zdravé pokrmy z jednoho hrnce. Původem severoafrické jídlo složením svých ingrediencí zcela naplňuje princip zdravého talíře (1/4 bílkovin, 1/4 sacharidů a 1/2 zeleniny). V naší variantě používáme zeleninu ryze středoevropskou: mrkev, rajčata a fazolky.  Spíš než precizní recept je jollof princip, jak připravovat zdravá a výživná jídla v jednom hrnci jak pro velkou rodinu, tak pro jednolivce.


Ingredience

  • kuřecí prsa nakrájená na drobné kousky
  • mrkev nakrájená na kolečka
  • cibule nakrájená na plátky
  • česnek nakrájený na drobno
  • paprika kapie nakrájená nadrobno
  • zelené fazolky (velké lusky překrojené napůl)
  • rajčata (buď syrová nakrájená, nebo klidně zavařená či pasírovaná)
  • rýže
  • vývar (zeleninový nebo masový, je to na vás)
  • trocha oleje
  • koření dle chuti, neměly by chybět sůl a pepř, zbytek je na vás

 

Postup

V hrnci se silným dnem osmahněte na troše tuku kousky kuřecího masa tak, aby se zatáhly. Osolte, nechte je pár minut ještě smažit a pak děrovanou lžicí odeberte a nechte je stranou.

Do hrnce nalijte ještě trochu oleje, nechte rozpálit a vhoďte postupně cibuli, po cca dvou minutách česnek, dále mrkev, papriku a fazolky. Důkladně okořeňte podle své chuti - kořeňte opravdu důladně, protože směs musí ochutit celý finální objem jídla. 

Do směsi nyní přidejte rýži (kolik strávníků, tolik porcí) a chvíli ji se zeleninou smažte.

Nyní dodejte rajčata, pokud používáte zavařená, přidejte je ke směsi i s tekutinou. Dolijte vývarem tak, aby tekutina sahala asi 1 cm nad hladinu směsi.

Zakryjte pokličkou a nechcte probublávat cca 20–25 minut, dokud se tekutina nevstřebá. Na závěr zpět vmíchejte kuřecí maso.

 

Podávejte s kyselým zelím nebo pickles, případně posypané trochou parmazánu.

Alternativně můžete místo bílé rýže použít celozrnnou. Stačí dodat více tekutiny – cca 3 cm nad okraj rýže – a samozřejmě nechat probublávat déle.

Rychlé jídlo, jídlo z jednoho hrnce.

 

Zpět na výpis




 

 

Přihlásit k odběru novinek

Sami zvolte, o jakých tématech chcete být informováni.


Napište nám