Focaccia

23 / 12 / 2017

Základní kynuté těsto pro více druhů jídel italského typu, jako jsou focaccia a pizza. Pečeme nasucho jen s trochou oleje nebo s bylinkami či sýry. Základ italské kuchyně.


Ingredience

1000 g hl. mouky

6–8 lžic panenského olivového oleje

50 g kvasnic pekařských či tři lžíce (dva sáčky) sušených kvasnic

600–700 ml mléka (alternativně vody, nebo půl na půl), vlažné

špetka soli

špetka cukru

trochu oleje na polití těsta

Pro finální posypání focaccii rozmarýn, tymián, bazalku, mořskou sůl a olivy.

 

Postup

Moc přípravu těsta nehroťte. Máte-li sušené kvasnice, rozsypejte je v mouce spolu se solí a cukrem. Promíchejte a přilijte tekutiny. Uhněťte v robotu nebo ručně na válu.

Hroudu těsta opláchněte studenou vodou a v dostatečně velké míse nechcte zakryté kynout.  Buď na teplém místě, dokud nenabude dvojnásobek svého objemu (30 až 60 minut), nebo ještě lépe v ledničce až 24 hodin v míse překryté fólií. 

Po vykynutí znovu propracujte těsto a vytvarujte do finálního výsledku. Poté:

Pizza - rozdělte na cca osm kousků, nechcte ještě chvíli (cca 20 min) kynout. Vyválejte, propíchejte těsto a potřete omáčkou marinara a čímkoli, co máte rádi.

Focaccia - rozdělte na cca čtyři kousky, vytvarujte delší válečky (podobného tvaru jako bageta či veka) a nechte na plechu kynout cca 20 minut. Pak v pravidelných rozestupech do těsta prstem vpichujte důlky, posypte bylinkami a mořskou solí a vmáčkněte do těsta olivy. Před vložením plechu do trouby přelijte každou focacciu cca dvěma lžícemi oleje. 

Pečení

Tento typ těsta pečeme na 180 °C v horkovzdušné troubě cca 8 až 25 minut (foccacie jsou nejsilnější, proto nejdéle). Kdo má speciální program na pečení pizzy, nejčastěji se spodním hřátím, drží se pravidel své trouby.

Po vytažení focaccii/pizzy doporučujeme ihned po vytažení z trouby každou přelít dalšími dvěma lžícemi olivového oleje. Pečivo neokorá a déle vydrží.

 

Uchovávání

Chcete-li zamrazit, vytáhněte cca pět minut před dopečením, nechcte zchladnout a zamrazte.

 

Podávání

Rajčatový, zeleninový salát. Tzatziki. avokádový dip... Jak jíst pizzu je jasné, v případě focaccii jsou možnosti kombinování prakticky neomezené.

 

Alternativy

Ještě aromatičtější focaccia je, pokud byliny vmícháte také do těsta, nejen jimi posypete povrch.

Skvělý je česnek, ať už na povrchu nebo v těstě. 

V sezóně čerstvých rajčat vtlačte do povrchu focaccii před pečením vedle oliv právě kousky rajčat. Pak už nemusíte mít žádnou přílohu, jen blaženě baštíte. 

Zpět na výpis




Přidej komentář





Povinné položky je nutné vyplnit

vysmátý usměvavý naštvaný mrkací zamilovaný prosebný zamračený vážný ok ko

 

 

Přihlásit k odběru novinek

Sami zvolte, o jakých tématech chcete být informováni.


Napište nám