Cizrna po indicku

16 / 05 / 2021

Recept na cizrnu po indickuSyté bezmasé jídlo plné bílkovin, vlákniny a zeleniny.  Čím víc koření, tím lépe.  Jakmile je v jídle garam masala (což není nic jiného než směs koření, která se v každé části Indii trochu liší), je jasné, že jde o jídlo inspirované lehkou a zdravou indickou kuchyní. 
Doma si cizrnu s rajčaty a kokosovým mlékem připravujeme ve větším objemu a jíme jako přílohu ke kuřecímu po indicku anebo jen s plackami. 


Ingredience na cizrnu po indicku

  • olej/ghí/máslo
  • hořčičné semínko
  • cibule
  • česnek, zázvor, chilli, vše nadrobno nakrájené
  • římský kmín, sůl, pepř, garam masala, koriandr, ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida
  • cizrna, uvařená (nálev nevylévejte)
  • rajčata (mohou být i konzervovaná), nakrájená na větší kousky
  • kokosové mléko (alternativně  2 lžíce kokosu zalijeme mlékem anebo šlehačkou a necháme cca hodinu odstát)

 

Do rozpáleného oleje či ghí vsypeme hořčičné semínko, jakmile začne praskat, vsypeme na ně cibuli a podusíme.  Těsně před okamžikem, kdy cibule začíná zlátnout, přidáme zázvor, nakrájený či prolisovaný česnek a čilli papričku. Minutu restujeme a zasypeme římským kmínem a po cca minutě vším ostatním kořením. 

Vsypeme všechna rajčata, a jakmile jsou obalena kořením, vmícháme scezenou cizrnu. 

Směs necháme probublávat, aby se odpařila většina tekutiny a směs rajčat a cizrny do sebe vtáhla intenzitu koření.  Trvá to zhruba 20 minut. 

Poté vlijeme kokosové mléko a opět necháme probublávat alespoň 10 minut, aby chuťě prolnuly. Je-li směs píliš hustá a my si ji budeme dávat třeba s rýží, podlijte ji trochou nálevu z cizrny. 

Podáváme s rýží, čápátí plackami, samosami anebo třeba 

Tip:  Kořením nešetřete, ani cizrna, ani rajčata nejsou bůhvíjak aromatická a koření nesené tukem tvoří chuť. 

recept na sytou cizrnu s rajčaty a kokosovým mlékem

Zpět na výpis




 

 

Přihlásit k odběru novinek

Sami zvolte, o jakých tématech chcete být informováni.


Napište nám