Bezmasá jídla

Recepty na bezmasá jídla

Recepty na bezmasá jídla (krupici nehledejte)

Je třeba smířit se s tím, že bezmasá jídla bývají často planá a mohou tak odradit.   Mějme na paměti, že nositelem chuti je tuk, a proto orestujeme-li koření na tuku (špek, olej, ghí, máslo...), rozvine se chuť a vůně do celého pokrmu a ochutí i fádní zeleninu či luštěniny. 

Podobnou službu v jídle udělají v poslední fázi vmíchané čerstvé bylinky. 

V sekci bezmasá jídla najdete recepty na sladká i slaná hlavní jídla. V posledních letech kolem sebe mácháme lokálními surovinami, veganskými, bezlepkovými či pokrmy s minimální uhlíkovou stopou… a určitě jsem nějaký trend vynechala. Netuším, co je správně, držím se jen zdravého selského rozumu, snažím se jíst jen přiměřeně masa, nakupuji od místních, co jde, ale občas si klidně v supermarketu koupím mango anebo avokádo.   Nevím, co je správně, jediné, co mě odpuzuje, je extrémní jednání a napadání druhých za odlišný názor.

Držím se jediného: planetu máme jen jednu, chovejme se tak, abychom ji nechali dětem lepší.  

 

Přehled receptů na bezmasá jídla

Cizrna po indicku

Cizrna po indicku

16 / 05 / 2021

Recept na cizrnu po indickuSyté bezmasé jídlo plné bílkovin, vlákniny a zeleniny.  Čím víc koření, tím lépe.  Jakmile je v jídle garam masala (což není nic jiného než směs koření, která se v každé části Indii trochu liší), je jasné, že jde o jídlo inspirované lehkou a zdravou indickou kuchyní. 
Doma si cizrnu s rajčaty a kokosovým mlékem připravujeme ve větším objemu a jíme jako přílohu ke kuřecímu po indicku anebo jen s plackami. 

 

 

Přihlásit k odběru novinek

Sami zvolte, o jakých tématech chcete být informováni.


Napište nám